Масов мор на пчели около язовир „Стойковци“

Над сто пчелни семейства са унищожени в района на язовир „Стойковци“ над Благоевград, съобщава БНР. Съмнението е, че са отровени с препарати за растителна защита.

Собственикът, който твърди, че в 110 кошера са измрели почти всичките му пчели, е подал сигнал в полицията и в областната дирекция на Агенцията по храните. Разпоредена е проверка на място, която трябва да установи дали в близките дни е имало пръскане на земеделските площи, потвърди областният директор д-р Михаил Бащавелов.

Ако се окаже, че третирането с препарати е причина за измирането на пчелите, ще започне разследване, тъй като нито в областната дирекция по храните, нито кметът на село Логодаж са били уведомени за това. Изискването е поне пет дни преди пръскане земеделците да информират институциите, както и собствениците на пчелини, ако в близост има такива.

Трима крупни арендатори обработват над 2500 декара земеделски земи в района около язовир „Стойковци“.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Да, живея на наблизо и точно миналата седмица пръскаха. Тази година незнам с какви гадости пръскат, парцелът до нас го пръскаха преди Великден, такава смрад и воня се носи дни наред, въпреки , че вали почти всеки ден…

Comments are closed.