Лондон готви четворно увеличение на таксите за български студенти

Българите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши студенти на Острова. Това става ясно от план на британското министерство на образованието във връзка с Брекзит, пише “24 часа”. Според него таксите за европейски студенти, които ще бъдат приети през учебната 2021/2022 година, трябва да се увеличат и да се изравнят с тези за останалите чужденци. В момента тарифата за европейците е еднаква с тази на британските им колеги, като максимум на година следването им може да струва 9250 паунда. Ако загубят тази си привилегия, дължаща се на британското членство в ЕС,

ще им трябват между 10 000 и 38 000 паунда годишно,колкото в момента плащат останалите чуждестранни студенти в Англия. Освен това те вече няма да имат право да получават нисколихвени студентски заеми, благодарение на които много наши сънародници през последните години следват на Острова. Схемата е изключително благоприятна за европейските студенти, особено тези, идващи от страни с по-нисък жизнен стандарт, каквато е България. Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка. Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне определен доход. За България той е 12 хил. паунда годишно, а за Англия – 21 хил. Всяка година около 2000 наши сънародници се възползват от английската система за студентско кредитиране.

Промените са предложени от министъра на образованието Деймиън Хайндс във връзка с предстоящото излизане на страната от ЕС. Мотивът е, че дори да се стигне до сделка за Брекзит, след 2 години преходният период по нея трябва да приключи и тогава Лондон ще е в правото си да определя сам правилата. Според Хайндс европейците трябва да плащат същите такси като колегите им от Китай и Австралия, а студентски кредити трябва да се раздават само на британци, тъй като е много трудно след това да преследваш по света чужди граждани, които не ги връщат.

Министърът признава, че най-вероятно таксите за английски студенти, които учат в страни от ЕС, също реципрочно ще бъдат увеличени, но те са четири пъти по-малко в сравнение със следващите на Острова европейци. не срещат подкрепа дори на ниво правителство.

От финансовото министерство са изразили опасение, че ако планът се реализира, броят на европейските студенти вероятно ще намалее с две трети и като цяло притокът на талантливи младежи в Обединеното кралство може да спре.

 

Pin It