КЗП забрани продажбата на стотици рискови стоки за деца

zabraneni_detski_stoki_kzpПрез изминалата година Комисията за защита на потребителите е извършила 4377 инспекции за опасни стоки в над 3700 обекта в страната. Проверени са дистрибутори, производители, вносители, търговски вериги и самостоятелни магазини.

Проверките са обванали продукти като облекла, обувки, текстил, запалки, детски и спортни стоки, градински мебели, електроуреди и оборудване, сувенири и др. Съставени са 358 акта за нарушения, сред които продажба на опасни продукти, непълна или невярна информация при етикетирането на стоките, неосигуряване на условия за проследяване на стоки по веригата на разпространение и др.

Забранени за продажба са 161 вида стоки, за които по безспорен начин бе доказано, че са рискови за живота и здравето на потребителите, съобщават от КЗП. Близо 90% от тях са детски облекла с връзки, които при увиване или захващане на катерушки, люлки, пързалки, колела или врати на превозни средства могат да наранят детето.

Сред останалите забранени стоки са запалки с необичаен външен вид; електроуреди и оборудване; стоки, имитиращи храни; стълби; лазерни показалки; паяк за закрепване на багаж при транспорт с автомобили, мотоциклети и велосипеди и др.

Значителна част от тези опасни стоки са спрени още на границата и не са допуснати на територията на България.

Pin It