Куп „забранени туристи“ заобикалят през България ограниченията за пътуване до Гърция

“Забранени” туристи “влизат през прозореца”, пише солунският вестник “Македония”. Изданието съобщава, че чужденци, както и гърци, които идват от страни извън “белия списък” на държавите, от които Гърция приема посетители, заобикалят преките маршрути и с тях и ограниченията, наложени за пътуванията от страни с висок риск от заразяване с коронавирус. Тези пътници пристигат в страната през междинни дестинации.

Най-честият маршрут е от Великобритания с пряк полет до България и от тук – с автомобил до Солун. Други обаче предпочитат прекачвания в Германия, Швейцария и Австрия. Подобни маршрути следват и посетители от САЩ и Швеция, предимно гърци, които използват различни обиколни трасета, за да посетят родината си.

“Вярват на Гърция, но не идват”, пише ежедневникът “Катимерини” и цитира социологическо проучване, проведено на големите пазари за гръцкия туризъм. Според проучването чуждестранните туристи смятат Гърция за относително безопасна дестинация, но не планират да пътуват преди есента – както за да не се заразят, така и за да избегнат суматохата по летищата и хотелите. Само 25 процента от запитаните заявяват, че планират пътуване преди септември, показва проучването, което ще бъде представено пред Световната организация по туризъм. Близо 33 процента планират пътуване в периода от октомври до края на годината.

Проучването е проведено сред 3000 души, които са били планирали пътуване в чужбина за тази година. Пазарите, на които е направена анкетата, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия.
Икономическият ежедневник “Нафтемборики” цитира данни на Европейската комисия, според които Гърция е страната, която се е облагодетелствала най-много от инвестиционния план “Юнкер”. Според информацията шест месеца преди края на дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции общото финансиране от него за Гърция е достигнало 2,839 милиарда евро, с които, като се прибави участието на частния сектор, държавата и институционалните инвеститори, са финансирани гръцки проекти на стойност 13,565 милиарда евро. С тази сума Гърция се нарежда на първо място в ЕС по стойност на финансираните проекти спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Следват България, Естония, Португалия и Испания./БТА

Pin It