Камерна опера

Създадена през лятото на 1972г. в София към читалище „П. Славейков” в Благоевски районен съвет от група ентусиазирани студенти под ръководството на режисьора Пламен Карталов. През годините 1972-1977 изнася представления под различни наименования – „Младежка опера”, „Младежка камерна опера”, „Творчески дом на музиката”, „Младежка опера за всички”.

През 1977г. със съвместно решение на Комитет за Култура – София, Окръжен съвет за Култура – Благоевград и тогавашното общинско ръководство на Благоевград за постоянно седалище на трупата се определя Благоевград.

Първата постановка на Благоевградска сцена е операта „Слугинята – господарка” от Перголези, осъществено на 26. 12. 1977г.

При установяването си в Благоевград Камерна Опера не разполага със своя материално – техническа база. Близо 10 години се използват помещения в Профсъюзен дом на културата и Драматичен театър „Н. Вапцаров”. През 1987г. Камерна Опера влиза в новия си дом – преустроената специално за целта сграда на читалище „Н. Вапцаров”.

Камерна Опера – Благоевград е единствен в страната музикално – сценичен институт, който работи в областта на малката оперна форма. Основната идея в художествената дейност на театъра е популяризирането на камерното оперно творчество чрез лекоподвижни и кратки по времетраене оперни постановки, както и осъществяването на музикално – образователна възпитателна дейност за създаване на нова оперна публика в града и региона.

В репертоара на театъра са застъпени произведения от бароковия, класическия и съвременния стил в музикално – сценичната музика.

Много нови творби от съвременни български композитори са сътворени специално за състава на Камерна Опера – Благоевград и поставени на сцена за първи път именно тук, като са представяни и на ежегодните прегледи „Нова българска музика”

Спецификата на камерния жанр дава възможности за поставяне на заглавия, които по ред причини не намират място в афиша на големите оперни театри в България. Именно затова десетки опери са изиграни за първи път в България именно на сцената на Камерна Опера – Благоевград.

Театърът участва редовно във фестивалите на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Директор от март 2008 г. е Петко Бонев, оперен режисьор, който е поставил на сцената на Камерна Опера заглавията „Американски уикенд”, „Мечо Пух”, „Любовен еликсир”, „Джани Скики” и „Хирургия”.

През 2008 г. Камерна Опера печели престижната награда „Кристална Лира” която се връчва от Министерство на културата, Съюза на Българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство. Наградата е в категорията „Постановъчен екип” за постановката на операта „Джани Скики” от Джакомо Пучини.

През февруари 2009 година Камерна Опера – Благоевград показа  на Камерна сцена две премиерни представления – Оперите “Хирургия” от Пиер Феру и “Китайките” отКристоф В. Глук. През април очакваме премиерата на детската Опера “Пинокио” от Александър Йосифов, а през юни премиера на операта “Мантията” от Джакомо Пучини.

За контакти:

Адрес:  Благоевград 2700, ул. “Ив.Вазов” 2

Телефони:

073/ 88 50 52

073/ 88 50 54