Повече от 3000 кукери гониха злите духове в Симитли

Над 3000 сурвакари от целия Пирински край, Кюстендил, Перник, Бургас, Карлово, Калофер, Павел Баня предизвикаха истинско земетресение в града. От 3 до 80-годишни се включиха в десетия юбилеен фестивал на кукерските и маскарадните игри в Симитли, където традицията е не само жива, но и с всяка изминала година намира все повече последователи. Всяка една от групите представи характерен за региона си обичай- от Бъдни вечер, през Трифон Зарезан до сватба. Публиката бе впечатлена от разнообразието на кукерските костюми и маски, както и от колорита на старците, мечките, младоженците, поповете, дяволчетата. Пазителите на изконната българска традиция придадоха и модерен нюанс на маскарада с елементи на комикс и скечове по съвременни теми.

В дефилето се впуснаха и еврокукери от симитлийското село Черниче, което бе отличено с приза на МЗХ „Евросело на България за 2012 година”. Близнаците Моли и Ники, 5-годишни кукерчета от евроселото бяха атракцията на една от най-многочислените групи. Бабугери, пременени в трикольорни костюми с гигантски сурати от пернишкото село Сирищник дефилираха по древната земя на кукерите. По традиция вече танцуваха и пъстроцветните кукери от Карловско, разнообразието допълват и уникалните бабугери от Брежани с мъхести костюми и 3-метрови сурати. Да пребъдат традициите в Симитли, да запазим българщината е мотото на фестивала тази година.

Амбицията на кмета Апостол Апостолов е фестивалът да се утвърди като международен. „Миналата година издадохме книгата „Симитлия – древната земя на кукерите”, скоро ще я преведем на английски и тя ще бъде реклама в чужбина не само на нашата община, но и на кукерството в цялата страна. До няколко месеца ще отвори врати и музей на кукера в Симитли. Радващото е, че с 10 години история фестивалът в Симитли вече е познат в цяла България, приемаме всеки, отвсякъде, който пожелае да участва. А те стават все повече”, каза градоначалникът, прегърнал преди десетилетие идеята на кукерите в симитлийска община за истински карнавал на кукерството и маскарада.

23 кукерски групи от цяла България сътвориха уникалното шоу тази събота, радваха им се над 3000 в публиката. Там бяха и депутатите Любен Татарски, Корнелия Нинова, Йордан Андонов.

Фестивалът на кукерските и маскарадните игри даде повод и на информационната кампания на Министерство на земеделието и храните и Програмата за развитие на селските райони. През деня на маскарада експерти съветваха земеделци и стопани на място за възможностите, които дава Европейския съюз за финансиране и начините за кандидатстване по европрограмите.

Бабугерите от квартал „Ораново” взеха голямата награда на кукерския фестивал в Симитли

Снимки: Община Симитли

Pin It