Криза с медицинските сестри в Благоевградско

Има криза с медицинските сестри в областта. Това е проблем не само в  област Благоевград, но и в страната цяло, коментира в студиото на Радио Благоевград Мария Гошева, медицинска сестра и член на ДБГ – Благоевград.

Ниското заплащане и лошите условия на труд са едни от основните причини  за липсата на желаещи да започнат работа като медицински сестри в  болницата в Благоевград, коментира тя.

30 000 хиляди напускат страната  за година, голяма част от тях  са  медицински сестри, обяви тревожната статистика Делчев, който бе поканил като събеседник Мария Гошева, за да коментират проблемите в сферата на  здравеопазването в областта.

Гошева беше гост в рубриката „На твое място“, посветена на 45-тата годишнина на радиото. В горещия стол като водещ на  мястото на Давид Калпачки седна председателят на „Движение България на  гражданите“ Димитър Делчев.

Според Гошева здравеопазването стига до етап, в който и персонал и пациент  остават недоволни, от което страда цялото общество. Не е тайна, че единственото, което  спасява в момента системата и колегите е, че по голяма част от тях, които са в пенсионна възраст, работят на два или три договора, сключени с други лечебни заведения в града. Причината е ниското заплащане у нас. Трудът им е оценен на малко над минималната заплата, коментира тя.

Тя уточни ,че домашната грижа у нас е абсолютно неглижирана, от  което потърпевши  са  предимно хората . Също е вярно, че заради застаряващото население са нужни всъщност повече ресурси за здравни грижи, но както виждаме, тенденцията при последните далеч не е  универсална. Необходими
са конкретни мерки, за да се подобри освен средата и  условията на труд, което да бъде предпоставка  за привличане на  млади хора в сферата на здравеопазването по-конкретно работещи като медицински сестри.

За да работиш и упражняваш професията медицинска сестра е нужно освен призвание и голямо  сърце, завърши Гошева.

Pin It