Край на двойния стандарт при храните

Европарламентът се заема с двойния стандарт при храните. Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. До края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика, съобщава Нова тв. Депутатите отправиха серия препоръки на национално и европейско ниво за справяне с проблема.

Идеята е, че продукти от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание във всички държави от Общността.  Тестове в Централна и Източна Европа са показали, че различия има. А дискриминацията на потребители е недопустима.  Подобни различия са открити и в нехранителни продукти като перилни препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.  Двойното качество при храните ще се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот.

„Днес ЕП официално призна, че двоен стандарт за различните страни има и че използването му от производителите трябва да бъде спряно. С 464 гласа „за”, 58  „против” и 127 въздържали се, депутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна, а фирмите нарушители да бъдат санкционирани”, обясни евродепутатът от БСП Момчил Неков.

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България.

Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.

След решението на ЕП, че продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз, на ход е ЕК, която трябва да предложи законодателство, за да бъде премахнато двойното качество.

Pin It