Кой изхвърли заразено с чума прасе в река Струма край Кресна?

Първи случай на чума по свинете бе потвърден в област Благоевград вчера. Става дума за заразено прасе, изхвърлено във водите на река Струма край Кресна. На заседание на епизоотичната комисия в областния център беше взето решение да бъдат умъртвени 135 животни в общината. В областта техният брой е общо 5 000.

„Определена е 3-километрова предпазна зона около Кресна и наблюдавана зона от 10 километра. Има заповед на изпълнителният директор на БАБХ за обявяване на първично огнище на болестта в града с доказана лабораторна проба. Прави се епизоотично проучване с цел да разберем от къде е дошла заразата”, обясни пред NOVA д-р Петър Матеев от БАБХ.

Той увери, че ще намерят собственика на изхвърленото прасе. По случая работят полицията и прокуратурата.

„Напрежението в града е голямо. Ние споделяме притесненията на хората. Те се притесняват, че протоколът от направените изследвания не доказва, че прасето е отглеждано в Кресна. А именно заради това ще трябва да бъдат умъртвени всички такива в града. Нашите искания са докато тече разследването, ако може ветеринарно-медицинските власти да изследват още прасета и ако има чума да се пристъпи към унищожаването им”, заяви заместник-кметът на общината Валентин Чиликов.

Pin It