Конкурс–рецитал „С България в сърцето“ ще се проведе в благоевградския музей

На 18 май 2018 г. от 11:00 ч. в Регионален исторически музей – Благоевград ще се проведе конкурс – поетичен рецитал „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО”. Той е съвместна инициатива на Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград и Регионално управление на образованието – Благоевград. Посветен е на 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград. В конкурса ще участват ученици от всички училища и гимназии на територията на град Благоевград.

На 19 май (събота), за дванадесета поредна година, Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Традиционно, както всяка година, музеят ще популяризира своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници. 

В 18:00 ч в зала “Временни изложби” ще бъде открита изложбата “Автомагистрала Струма – пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница –  археологически проучвания по ЛОТ 3”.

В изложбата са представени резултатите от проучванията на трите големи обекта, разкрити по трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3, минаващи през територията на Благоевградска област. Това са: Покровник и Мощанец – антични и късноантични селища от III – VI в.; Дамяница – праисторическо селище от късен неолит до финален халколит (втората половина на VI хил. пр. Хр. до първата половина на IV хил. пр. Хр.).

Показани са най-интересните находки – над 400 броя, намерени по време на спасителните археологически проучвания на трите обекта. От Мощанец са експонирани изцяло запазени стъклени съдове, глинен ритуален съд – кернос  (намерени в некропол от римската епоха), както и накити (пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули) и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

От Покровник също са изложени предмети, свързани с ежедневните занимания: глинени съдове, лампи, много красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Специален интерес заслужават военната диплома и големия бронзов печат за хляб.

Находките от Дамяница са групирани в 5 теми: „жители“, „занаяти“, „мода“, „ритуали и знаци“, и последната, с провокиращо заглавие – „АЗ СЪМ ЧОВЕК И НИЩО ЧОВЕШКО НЕ МИ Е ЧУЖДО“ (известна фраза на Публий Теренций).

Подготвен е и специален кът с интерактивни игри, предназначени за малките посетители.

След откриването, в кинозалата на музея ще последват презентации на трите археологически обекта.

Pin It