Кметове искат летище в Пиринско заради туризма

proekt_letishte_pirin_blagoevgrad.eu_

Кметове на общини в Пиринския край са категорични, че трябва да се изгради летище, което ще помогне за развитието на туризма в региона, пише „Стандарт”. Само така ще се даде нов тласък на бранша. „Със самолет пътуването за туристите ще е много по-кратко, а на нас ще ни даде алтернатива и спокойствие. През октомври миналата година половината път пропадна. На карта бе поставен зимният сезон”, твърди кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Преди години имало идея селскостопанското летище между разложкото село Баня и Банско да се превърне в гражданско. Намерили се и инвеститори, но земите се оказали частни и проектът бил забравен. Шансът Пиринско да има летище е в Гоце Делчев. Преди няколко години столична фирма купи имот на министерството на отбраната край гоцеделчевското село Мусомища. Преди две години започна изготвянето на работен проект, а до 30 ноември миналата година трябваше да е готов Подробният устройствен план и да се издаде строително разрешение.

Целта на дружеството бе да възстанови дейността на бившето военно летище и да създаде възможност да се ползва за граждански полети на обща авиация и за чартърни полети за превоз на пътници от и до България. Планира се да се обслужват основно нуждите на туристическия сектор в Пиринския край – зимен, културен, селски и СПА. „Проблемът е, че за този проект се очакваше финансиране от КТБ. Но проблемът с тази банка стопира развитието на нещата. В момента не се прави нищо”, разкриха от община Гоце Делчев.

Pin It

5 Comments - Write a Comment

  1. Бобо дъ рапер · Edit

    Планинският туризъм, ако се инвестира разумно, може да се превърне в основният ни вид от отрасла на фона на пропадащия летен.

  2. Ако може първо втората кабинка, после ако е рекъл Бог, пък и Бойко, нека направят и летище :)

  3. Изграждането на летище в района е просто задължително. В момента най-близките летища в района са София и Солун, което прави достъпа на чуждестранните туристи много дълъг и мъчителен. Дано да се намерят инвеститори и този проект да бъде осъществен възможно по-скоро.

  4. Ами като онези напушеняци, дето се смятат за еколозите на България, не дават да има втори лифт, едно летище ще дойде много добре на Банско и региона. Извън шегата, идеята хич не е лоша. Съвсем нормално е когато основната част от туристите в тези курорти да са чужденци идващи в страната със самолет, да се повдигне и въпросът за летище. Това ще увеличи със сигурност туристите посещаващи нашата страна.

  5. Имат нужда да ,но като начален проект първо в Банско трябва да се построи вторият лифт.

Comments are closed.