Клавиатура или контролер – на какво да играем?

Конзолни контролери или клавиатура и мишка? Това е дилемата и вечен спор, който стои между геймърите, особено при тези, които имат силно предпочитание към конзолата или PC игрите. И ако споровете са неизчерпаеми, а всеки фен на игрите си има своите аргументи За и Против, истината е, че и двете имат своето предимство.

Ако все още не може да решите дали да играете на контролер или клавиатура и мишка, на първо място научете предимствата и недостатъците на всяка от тях. След това можете да направите своя избор на базата на вашия стил на игра и лични предпочитания, удобство и комфорт.

Защото, ако нещо работи за един геймър, може да се отрече напълно от друг. Поиграйте на двете и усетете, коя от двете опции е по – добрата за вас, и коя ви дава повече гъвкавост и свобода.

Разбира се, няма нужда да избирате страна. Някои елитни геймъри могат да кажат нещо друго – няма нищо лошо да сменяте.

Да, точно така. Съвременните компютри и конзоли имат отлична съвместимост и ако имате повече умения, може спокойно да превключвате.

Защо да използвате контролер?

Контролерите са най-често използвани за конзолни игри, но много геймъри ги включват и в техните арсенали. Една от основните причини, поради които контролерите често печелят фенове, е просто защото те са по-преносими, особено ако използвате безжични контролери. Независимо дали сте на дивана, в леглото или в дома на приятел, лесно може да вземете вашия контролер навсякъде.

Друга голяма причина, поради която контролерите са предпочитани е, че според някои геймърите са по-удобни. Те са ергономично проектирани, за да се слеят с ръцете, а бутоните са специално и само за възпроизвеждане на видео игри.

Ако решавате между контролер или клавиатура и мишка, помислете какви видове игри обикновено играете.

Ако предпочитате борби, състезанията, спорта и игрите в аркадния стил, контролерът е безсмислен. Ако играете повече в игри, които изискват точност – например игри със стрелба – може да откриете, че настройката на клавиатура и мишка е по-подходяща за вас.

Основна точка за сравнение за контролер срещу клавиатура и мишка са аналоговите бутони и джойстици. Да кажем, че играете някаква ракетна лига. Ако натискате тригерите на контролера по-силно, ще отидете по-бързо. Можете също да използвате джойстика, за да променяте леко ъглите на завъртане. За разлика от това, настройките на клавиатурата и мишката не позволяват тази гъвкавост.

Защо да използвате клавиатура и мишка?

Основната причина, поради която може да искате да използвате геймърска мишка и клавиатура, е тяхната прецизност. По естеството на техния дизайн, мишките осигуряват ниво на точност, което не можете да получите с контролер. Ако сте фен на конкурентни игри, ще разберете, защо настройката на клавиатура и мишка може да ви даде конкурентно предимство.

Персонализирането също е много важно. Геймърските клавиатури ви позволяват да избирате предпочитаните от вас клавишни комбинации, както и да задавате макроси. Макросите са подобни на бързите клавиши, но вместо просто да настройват стандартните бутони, можете да ги персонализирате допълнително с множество действия.

Естествено, ако натиснете един бутон, за да изпълните две действия, ще играете по-бързо и по-ефективно. Просто имайте предвид, че ако играете в официален турнир, макросите може да не са разрешени. Ако сте свикнали да използвате макроси през цялото време, може всъщност да се поставите в неизгодно положение, когато не можете да ги използвате.

Преценете според хората, с които играете

При разглеждането на контролер срещу клавиатура и мишка, трябва да помислите и за това с кого обикновено играете. Повечето от вашите приятели играят ли онлайн или планирате да влезете в турнир? Би било жалко да получите ултра-бърза настройка на клавиатурата и мишката, за да откриете, че вашите приятели или конкуренти използват контролери и конзоли.

И така изборът е ваш – контролер, който е портативен, комфортен, предлага аналогови бутони и джойстици, което позволяват по-голяма точност за определени видове игри, идеален за бойни, състезателни, спортни и аркадни игри.

Или клавиатура, която е точна, дава възможност за персонализирани бързи клавиши и макроси и е перфектното решение за стратегически игри в реално време.  

Pin It