“Спри и се прегледай” провежда днес кампания в Банско

spi_se_i_se_pregledaiКато част от информационната кампания по проекта „СПРИ и се прегледай” на Министерство на здравеопазването, на 27 август 2013 г /вторник/. от 18:00 до 20:00 часа на площад „Никола Вапцаров” в град Банско ще се проведе събитие, което ще включва прожектиране на информационни клипове и филми в брандиран автобус и раздаване на информационни материали.

Проектът цели трайното намаляване на смъртните случаи от онкологични заболявания чрез ранното откриване на случаите на рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проект „СПРИ и се прегледай” предвижда да проведе 400 000 скринингови прегледа за трите вида рак до края на годината. Скрининговите прегледи и целият проект се изпълняват в съответствие с Европейските препоръки за борба с онкологични заболявания от 2003 г.

Целевите групи за скрининговите прегледи включват здрави хора, които към момента не проявяват никакви симптоми на заболяването, но които попадат във възрастовите групи, които са изложени на най-висок риск и са разпределени, както следва:
за скрининг на рака на маточната шийка: жени на възраст от 25 до 60 години – 250 000 прегледа, за скрининг на рака на млечната жлеза: жени на възраст от 50 до 69 години – 50 000 прегледа и за скрининг на рака на дебелото и правото черво: жени и мъже, навършили 50 годишна възраст – 100 000 прегледа.

Pin It

2 Comments - Write a Comment

  1. Emilia Varadinova · Edit

    Molj pojsnete kade moge da proverj opredelenite po programata za grad Sofia. Blagodarj predvaritelno;E.V

  2. Emilia Varadinova · Edit

    Molj pojsnete kade moge da proverj opredelenite po programata za grad Sofia. i kak stava opredeljneto im? Blagodarj predvaritelno;E.V

Comments are closed.