Какви документи са нужни за регистрацията на газова уредба?

Масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от “Пътна полиция” предизвика паника у шофьорите. От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малко от шофьорите обаче са ги сменили. Сигнали за виещи се опашки пред гишетата за пререгистрация идват от цялата страна. Опашки има и в София.

Минимум три часа отнема вписването на газовата бутилка в талона.  Масово шофьори, притеснени от глоби, търсят помощ и по сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

„Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи пред бТВ.

Ако монтажът на бутилката е след това обаче, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви чака глоба. „След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият “розов лист” – това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

На глоба подлежат и газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.

Pin It