Как новородено мече изчезва за дни от благоевградския зоопарк

сн. Александър Тодоров/ bTV

Нов сигнал за потресаващо отношение към животните в благоевградския зоопарк. Случаят с новородените, но непланирани лъвчета, не е единственият тревожен сигнал.

Александър е фотограф любител. Обича да снима животни и често го прави в зоопарка. Казва, че е видял новородено мече в зоопарка, а дни по-късно то буквално изчезнало. „Веднъж съвсем случайно гледам женската мечка излиза, откъдето е вътрешното пространство с нещо много малко в устата. Като осъзнах, видях, че това е съвсем абсолютно новородено буквално преди минути мече, защото излизаше от него и пара“, разказва Александър Тодоров пред bTV.

Фотографът сигнализира веднага гледачите в зоопарка да отделят мечока от майката с новороденото. След дни, когато иска да провери какво се случва с мечето, Александър е изгонен от гледачите с общинска охрана. „Като ги питах къде е мечето, те ми отговориха, че въобще не е имало мече и въобще повече там да не ходя. Ето аз успях да направя 3 снимки, това абсолютно е новородено мече, тя го държеше в устата си и бягаше от мъжкия“, допълни Александър Тодоров.

Директорът е в отпуск и не вдига телефона си. Изпратихме въпрос до общината кога за последно се е раждало мече в зоопарка.

Димитър Иванов от „Четири лапи“ ни разказва за няколко случая на родени и в последствие изчезнали животни. Оправданието винаги е едно – че са убити от мъжкия.

– Практика да бъдат убивани официално няма.
– А неофициално случва ли се?
– Неофициално почти със сигурност, за съжаление, продължава да се случва.

Кметът започва проверка превърнал ли се е този зоопарк в концлагер за животни.„Това, ако го разбера, всички си заминават от тоя зоопарк, това, ако го разбера, наистина всички си заминават“, категоричен беше кметът на Благоевград Румен Томов.

Общината разбра за новородените лъвчета вчера. Общината ще разшири клетката на лъвовете. Вече има и дарител.

„Трябва да оживеят, аз съм любител на животните и ще направим всичко възможно да оживеят“, каза кметът Румен Томов.

Зоопаркът е под контрола на Екоминистерството. От регионалния екоиинспекторат обясниха, че правят проверки всяка година по веднъж, както изисква лицензът. Ще направят и сега, след репортажа за лъвчетата.

Pin It