ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност

surva_kuker_zvunci5

Обичаят „Сурва” в Перник влезе в ЮНЕСКО. Лично Ирина Бокова поздрави кмета на Перник д-р Вяра Церовска за признанието, което световната организация засвидетелства към хиладолетната маскарадна традиция в Пернишко.

Това е пореден повод за гордост. Обичаят „Сурва” от днес е част от нематериалното културно наследство на човечеството. Включването на традицията в престижния списък на ЮНЕСКО е успех не само за перничани, но и за цялата страна. Решението е гласувано на заседание на Х-та сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.

31 селища от Пернишкия регион, много селища от Благоевградско и 3600 персонални носители на този уникален български обичай имат основание да се гордеят със своеобразната титла. Номинацията бе разработена през 2012 г. и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. Автори на досието са учените от БАН – д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник. Пряк автор на проекта е Цветана Манова, която е дългогодишен етнолог в Регионалния исторически музей в Перник.

Кметът Вяра Церовска изтълкува като добър знак, че новината идва в началото на нейния мандат, но подчерта, че усилията за това са дългогодишна работа на не една местна власт, културни дейци и институции и най-вече на запазения български колоритен обичай.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова лично се е обадила по телефона, за да поздрави кмета и перничани за полученото престижно признание. Поздравления са изпратили и от Министерствата на културата и МВР, съобщават от Darik News.

Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва”. Най-високата оценка на автентичния обичай в региона идва в момент на подготовката по провеждането на 25-то издание на Международния фестивал за маскарадни игри „Сурва”. При старта му на 29 януари 2016 г. Общината ще получи сертификата на ЮНЕСКО от Ирина Бокова. Следващият фестивал ще отбележи и 50 години от основаването му.

Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство.

Любoпитна информация за традицията “Сурва”:

Всяка година повече от 3500 носители на традицията „Сурва” от над 30 пернишки села на 13 срещу 14 януари изпълняват древния езически обичай за прогонване на злото и в новата година да се отвори път на чисто за нов живот.

В миналото в игрите са участвали само мъже, но традицията е толкова силна, че днес с високите маски – ликове, и десетки тежки звънци на кръста танцуват и много жени и деца. Много от селата имат и обособени детски групи, което е най-естественият знак за жива традиция.

Pin It