Икона на Богородица закриля децата в парка в Симитли

Икона на Богородица, направена от именития художник Николай Кашев, закриля децата в парка в Симитли. Инициатор за това е Венцислав Атанасов. Идеята се ражда, след като срязали опасните клони на дървото. Тогава Венци отива при бившия си учител – Николай Кашев, с предложението да бъде сложена икона в ниша на дърво в парка.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и Николай Кашев одобрили идеята и Венци и Емил започнали работа по изрязването на нишата, а именития художник изработва иконата. Тя е на Богородица и в това се крие смисъл, сподели Николай Кашев. Той отбеляза, че Богородица е майка – закрилник, а около мястото на иконата има детски площадки, на които децата си играят, което ще влияе благотворно на психиката им и ще ги пази.

Николай Кашев сподели още един свой идеен проект, който с помощта на кмета на община Симитли – Апостол Апостолов, в близко бъдеще, би трябвало да бъде реализиран. Той разказа, че идеята му се ражда преди 2 години, като му хрумва да се направи скален параклис на Коматинските скали. Има легенда, която разказва, че преди да отиде в Скрино, Иван Рилски преспива една вечер на Коматинските скали и по хребета им стига в Скрино. След това отива в Рила планина, където се основава Рилския манастир. Именно заради това, скалният параклис ще носи името на Иван Рилски.

Pin It