И Благоевград с превантивни мерки срещу африканската чума по свинете

В област Благоевград няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но областта е рискова, поради транзитното преминаване на много румънски туристи на път за Гърция. Това каза зам.-областният управител на Благоевград Иван Стоянов след свикано спешно заседание на Епизоотичната комисия, цитиран от БНР.

Взето е решение за засилени проверки от страна на БАБХ-Благоевград и Областното пътно управление по автомагистрала “Струма” и ПП Е-79. Решено е още във всички общини да бъдат направени площадки, така че при евентуална поява на зараза, животните да бъдат позиционирани и унищожени.

Утре – 19 юли, от 10.30 часа, директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов свиква работно съвещание с ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства.

Срещата е във връзка със създаването на организация за намаляване популацията на дивите свине, като вектори за разпространение на африканската чума и мерки за биосигурност при транспортиране, вземане на проби и съхранение на отстреляните диви свине и хищници.

Pin It