Хърватинът Филип Зубчич спечели гигантския слалом в Банско

Хърватинът Филип Зубчич спечели гигантския слалом в Банско от Световната купа по ски алпийски дисциплини.За 28-годишния Зубчич, който бе втори след първия манш, това е трета победа в състезанията от Световната купа. Той показа много агресивно каране във втория манш, в който лидерите бяха много затруднени от омекналата писта.

Зубчич финишира с общо време от 2:20.62 минути, като изправи с 0.40 секунди французина Матийо Фавр. Световният шампион бе лидер с 0.11 секунди пред хърватина след първия манш, но във втория постигна едва 17-о време. На трето място на 0.93 секунди финишира австриецът Щефан Бренщайнер, за когото това е първи подиум в кариерата.

Четвърти завърши лидерът в класирането за Световната купа Алекси Пентюро. Французинът удари лошо един от коловете в началото на втория манш и пресече финалната линия само с една щека, губейки тази в дясната си ръка. Това го лиши и от място на подиума, който остана на 0.13 секунди от него.
Швейцарецът Марко Одермат и австриецът Мануел Фелер допълниха шестицата в днешния старт, като останаха на 1.52 и 1.63 секунди съответно от победителя Зубчич. Българският представител Алберт Попов не участва във втория манш, след като даде 48-мо време в първия.

В подреждането за Големия кристален глобус Пентюро води с 974 точки. Втори със 744 е Одермат, а трети е австриецът Марко Шварц с 692 точки. С днешната си победа Зубчич се изкачи на шесто място в класирането с 584 точки. В подреждането за Малката световна купа в гигантския слалом първи е Пентюро с 490 точки, пред Зубчич с 468 и Одермат с 445.В неделя в Банско ще се проведе още едно състезание в гигантския слалом./БТА