Хотелиерите в Сандански се оплакват от недостиг на персонал

В началото на лятото хотелиери и ресторантьори от Сандански са изправени пред сериозен проблем – липсата на квалифициран персонал. През последните години много от барманите, сервитьорите и готвачите, работещи в курортния града напускат, за да работят сезонно на морето или в чужбина, заради по-високите заплати. Въпреки, че заплатите в бранша в Сандански са от 700 до над 1000 лева, желаещи за работа няма, оплакват се работодатели, прeдаде БНТ.

До края на май между 30% и 40% от работниците в сферата на туризма в Сандански ще напуснат работа, по данни на местното сдружение на хотелиерите.

Във всяко второ заведение в центъра на града могат да се видят надписи като тези – търсим бармани, сервитьори или готвачи. За да се справи с липсата на персонал през летните месеци,

Заради липсата на персонал през последните години се налага практиката през лятото да бъдат назначавани ученици.

Учениците обаче могат да работят само с разрешение от Инспекцията по труда и най-много по седем часа на ден, като се забранява да се работи след 22 часа.

Решението, според хотелиера, е разкриването на повече паралелки за бармани, сервитьори и готвачи в професионалните училища.

Pin It