Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците

От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда

Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и през тази учебна година. От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда. Не всички деца, обаче имат нужните устройства, за да участват в уроците, признават от просветното министерство. През миналата учебна година техният брой е бил близо 40 хиляди, предава NOVA.

В началото на тази учебна година на училищата са били отпуснати средства за закупуването на нови 19 000 устройства за учениците. Поръчките обаче са се забавили и така много от тях не са доставени, заяви вчера образователният министър. Следващата седмица се очаква да бъдат гласувани 15 милиона лева за училищните бюджети.

Неправителствени организации също се включват в търсенето и даряването на техника за учениците.

Дни преди първия изцяло онлайн учебен ден в страната магазините за техника отчитат повишено търсене.

Въпреки че през пролетта между 35 и 40 хиляди ученици се оказаха без устройства за онлайн уроците, от образователното министерство отчитат, че страната ни е била сред тези с най-висок обхват в електронното обучение. Макар че мерките са в сила до 21 декември, от МОН удължиха коледната ваканция и реално децата трябва да се върнат в клас през януари.  От министерството прогнозират, че и след Нова година, когато децата се върнат в класните стаи, може отново да се стигне до частично затваряне на училища или редуване на онлайн и присъствени занятия.