Хиляди българи са блокирани на гръцки острови

Стачката на гръцките моряци блокира на островите хиляди български туристи. За 24 часа е прекъсната връзката с островите, като не се движат фериботите и товарните кораби. Българските туристи, които приключват почивката си не могат да отпътуват днес. Малко от тях успяха да си осигурят място в последните фериботи преди моряците да започнат стачката. Повече от 200 хиляди пътници, сред които и много българи, бяха закупили места за фериботите днес, но стачката ги принуди да останат на островите и то без гаранция, че ще успеят да намерят място в първите кораби утре, пише “24 часа”.

В пълна безизходица са туристите с кемпери и каравани,защото за тях местата са ограничени на всеки ферибот. Някои от тях ще се наложи да чакат с дни. Собствениците на хотели дори намалиха цените на нощувката за днес, за да компенсират затрудненията на туристите. По пристанищата има много хора, които чакат с надежда да си осигурят място поне за утре. Няколко фериботни компании пускат утре допълнителни кораби, но не по всички направления.

Проблемът е комплексен за туристите, които пътуват с ферибот от остров към някое гръцко летище.Те се опитват не само да си осигурят място за ферибота, но и да намерят билет за самолета след това. Круизните кораби не акустират днес на гръцки острови, а тези, които са на котва променят програмата въпреки недоволството на пътуващите. Стачката на гръцките моряци и пристанищни работници доведе до огромни щети за бизнеса.На котва остават всички търговски кораби, като някои от тях са транспортират бързоразвалящи се хранителни продукти.

Шофьорите на тирове също са в безизходица, принудени да чакат едно денонощие по пристанищата. Български тирове има на портовете Игуменица и Патра, които изчакват да премине стачката , за да отпътуват към Италия. В обратна посока, от италианските пристанища към Гърция,фериботите се движат по разписание. Български шофьори на товарни камиони има и на други пристанища, които очакват да натоварят стока , предназначена за български фирми. Към остров Тасос, където в момента повечето туристи са българи, не е прекъсната връзката.

Моряците от пристанище Кавала съобщиха,че подкрепят протестите символично и фериботите от и към остров Тасос се движат по разписание. Синдикатът на моряците в Гърция ПНО премина към стачни действия след продължителни и безрезултатни преговори с работодателите и правителството. Исканията им са за 5% увеличение на заплатите и подписване на колективни трудови договори, както и отмяна на закони, които намалиха пенсиите на работещите в морския транспорт.

Pin It