Гърция се готви за предсрочни избори

БГНЕС, aрхив

След провала на управляващата партия “Сириза ” на евровота и местните избори от 2 юни, премиерът Ципрас поиска разпускане на парламента. Оставка на правителството, разпускане на парламента и извънредни парламентарни избори на 7-ми юли поиска премиерът Ципрас на срещата с гръцкия президент. Правителството на Сириза ще управлява до изборите и няма да се назначава служебен кабинет, информира БНТ.

Сириза не успя да приключи пълен мандат. Резултатите от евровота с победа на консерваторите от “Нова Демокрация” с над 9% пред Сириза показаха, че гърците оттеглиха пълното си доверие от управляващата партия. Седмица по-късно Сириза изгуби и местния вот. Нито един областен управител, нито един кмет на голям гръцки град не беше избран от кандидатите на управляващата партия.

Наказателният вот на гърците беше насочен срещу високата безработица, тежките данъци и незачитане на мнението на избирателите от референдума срещу договора с кредиторите до името на Северна Македония. Скандалите за корупция увеличиха недоверието.

В обръщение към гърците премиерът Ципрас акцентира в предизборната програма на Сириза на обещания за промени в социалната политика и облекчаване на данъците. Според социолозите, въпреки обещанията победата на “Нова Демокрация” е сигурна.

Pin It