Гърция намалява ДДС за храни, ток и газ

БГНЕС, aрхив

Намаляване на ДДС върху храните, електроенергията и природния газ са част от пакет от мерки на лявото правителство на Гърция за ускоряване на икономическия растеж и облекчаване на положението на най-силно засегнатите от кризата хора, съобщи в. „Катимерини”.

Мерките бяха обявени от премиера Алексис Ципрас късно във вторник. Пакетът ще бъде приложен в периода 2019-2021 г.

Сред мерките, които ще бъдат приложени още тази година, е намаляване на ДДС за ресторантите от 24% на 13%, както и прехвърляне на храните в категорията на стоки, облагани с 13% ДДС. От 13% на 6% пада и ДДС за електроенергията и природния газ, както за домакинствата, така и за предприятията.

Ципрас обеща т.г. пенсионерите да получат 13-а пенсия и да бъде запазен без намаление необлагаемият минимален доход. През 2020 г. ДДС на стоките и услугите ще падне още – от 13 на 11% в много от категориите, пише „Труд”.

Ципрас посочи, че Гърция разполага с резерв от ликвидност в размер на 31 млрд. евро. От него половината е буфер по Европейския механизъм за стабилност. От остатъка €3,6 млрд. ще отидат за погасяване на кредитите от МВФ. Останалите €11,5 млрд. са предназначени за окончателния изход на гръцката икономика от кризата, допълни Ципрас.

Той поиска парламентът да гласува вот на доверие на правителството, насрочен за петък.

Pin It