Грижа за автомобила в зимни условия

Експерти от Motornomaslo.bg с ценна информация за шофирането в зимни условия

Зимният сезон крие редица опасности за Вас, особено ако ежедневно пътувате, шофирате на далечни разстояния.
Настоящата статия има за цел да Ви предложи редица полезни съвети от шофьори с дългогодишен опит, които разкриват някой от важните моменти.
Някои са акцентите, върху които трябва да се обърне сериозно внимание
Зимните гуми – никакъв компромис. Нещо повече, ако сте с гуми втора употреба, които са прекалено изтъркани, то освен опсаност за живота, съществува опасност да получите и солена глоба.
Акумулаторът също е важен. Трябва да е в изправност, тъй като в студените нощи, повреденият акумулатор може да Ви остави на пътя. Най-тежкият ефект от замръзналия акумулатор е невъзможността да запалите автомобилът си.
Маслото и филтрите също са важни.
Течността за чистачки, готова за зимни условия е изключително важна, тъй като през зимния период замърсяването на предното стъкло е в пъти повече, отколкото през лятото.
Антифризът и подгревните свещи са други важни елементи, на които също трябва да отделите внимание.
На последно място, добавките. Добавки, чрез които можете да подобрите работоспособността на автомобилът си, на двигателния обсег, особено при ниски температури, каквито са факт през зимните студени дни.

Съществуват и различни аксесоари, помагащи за преодоляване на неприятни моменти в студените зимни дни. Такива са стъргалката, която лесно ще Ви помогне да почистите замразените стъкла, специалните спрейове за размразяване, в случай, че вратите на автомобилът и ключалките замръзват, както и много други.

Вериги или аналогични аксесоари, помагащи проходимостта при заледявания и сняг на пътното платно  добре да имате в багажника си.

Допълнителни крушки за светлините. Често, когато температурите паднат под 0-та, се получава конденз в областта на стопове и фарове и крушките горят. Именно поради тази причина Ви съветваме да си набавите по един комплект от всеки тип крушки за светлините, за да можете да реагирате бързо.

Във всяка бензиностанция се предлага базов пакет светлинни крушки, което означава, че не е задължително, но е важно да бъдете изрядни и подготвени за всякакви ситуации.

Резервната гума да бъде в изправност, въже за дърпане, триъгълник, резервна течност за чистачките, както и много други важни аксесоари е препоръчително да бъдат на ниво и налични.

В зимни условия, малко от Вас го спазват ,но е важно да посочим, че резервоарът трябва да е пълен поне на половината. Защо ли? Ще Ви разкажем и за това. Причината се крие основно в това, че в зимно време може да се наложи да се изчаква дълго време аварирало превозно средство, или пък да настъпи някаква неизправност във Вашият автомобил и именно при достатъчно наличие на гориво можете да си подсигурите няколко часа отгоре топлина в купето.

Шофирайте разумно и всяка година седете изискванията на МВР. Всяка година, в средата на месец ноември стартира акция “Зима”. Проучете внимателно на какво държат органите на реда и спазвайте всеки техен съвет и препоръка.

Pin It