GPS система ще определя маршрута на изпитита за шофьорска книжка

GPS система ще определя маршрута, който трябва да измине кандидат-шофьорът. Това заяви пред БГНЕС директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Дамян Войновски, след заседание на създадената по сигнали на Николай Колев-Босия за корупция в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ временна комисия. Това се прави с цел инструкторите да не определят пътя, по който трябва да мине водачът, защото съществува хипотезата, че с цел да бъде „скъсан” даден водач, се определя по-дълъг и по-труден път, добави Войновски.

„Сега ще се промени законът за движението по пътищата, ще въведем закон за водачите. Там има предложение как да се подобрят изпитите, как да се оптимизира процесът. В момента работим върху промяна на практическите изпити, върху начина на провеждането им и оценяването на водачите. Ще въведем утвърдени маршрути, за да не може ако някой инструктор реши да помогне на някого да го пусне по лесен маршрут, а ако иска да го „скъса” да го прати в капан. Затова ние ще въведем GPS позициониране, компютър ще избира маршрутите. Искаме да намалим до минимум ефекта на субективност от изпитвачите“, заяви изпълнителният директор.

Той добави още, че наред с това ще бъде променена методиката на оценка, като ще бъдат заложени ясни критерии, които ще бъдат обсъдени с инструкторите. Също така ще бъде променена документацията и ще се въведе възможността резултатите от изпитите да могат да се обжалват, обяви Войновски. Според него промените ще станат факт до края на 2018 г. и ще влязат в сила най-късно догодина. На въпрос дали знае за корупция в агенцията и продажбата на шофьорски книжки, директорът беше категоричен, че когато имат съмнения за порочни практики пускат сигнали в полицията.

„Не само в Бургас има сигнали. Има и в други градове, но не мога да ви ги кажа, защото полицията все още работи по тях. Ще има и други разкрития. Не разбирам защо Колев протестира, защото от няколко години работим върху подобряването на целия процес и да дадем гаранция, че изпита е качествен. В момента с МВР сме подели кампания, в рамките, на която правим анализ на пътнотранспортните произшествия, в които има тежко пострадали или жертви“, обяви Войновски. Той уточни, че се проверява дали авторът на произшествието е млад водач или не, как е изкарана шофьорската книжка, кой ги е изпитал, кой ги е обучавал.

Директорът обясни, че на изпитвачите се плаща по 600-700 лева и не е изключено някой от тях да се поддаде на подкуп и обясни, че настояват за увеличаване на заплатите им, за да се сведе до минимум корупцията в агенцията. Войновски подчерта, че твърдението на Николай Колев – Босия, че „белите стаи“ са пробити не е вярно.

Pin It