Голяма част от заведения в Благоевград са готови да отворят от 1 март

Голяма част от собствениците на заведения в Благоевград са готови за отварянето им от 1 март /понеделник/. Това каза за Радио Благоевград Васил Димитров, зам.-председател на Асоциацията на ресторантьорите в Благоевград, по повод обявеното от премиера на днешното правителствено заседание решение за отваряне на ресторантите от 1 март и на нощните заведения от 1 април:

“За съжаление има и колеги, които ще изчакат. Не се знае дали след това изчакване, изобщо ще отворят, което е лошо. Със сигурност ще има и такива, които ще се забавят с отварянето – след седмица-две до месец. В заведения, които изобщо не са работили през последните три месеца, има много повече подготовка, отколкото при тези, които работеха с доставка на храна за вкъщи. С оглед на развитие на обстановката, ще бъде пагубно ако се стигне до повторно затваряне. Това не трябва да се случва. Разчитаме повече хора да се ваксинират, да има достатъчно ваксини, което ще помогне за преодоляване на трудностите“, категоричен е Васил Димитров.

Една част от персонала е готов да се върне на работа. Служителите, които бяха в неплатен отпуск, със заявление до Бюрото по труда, получаваха по 24 лева на ден като компенсация. Сега е необходимо да попълнят отново молби за завръщане на работа. Не можем да задължим служителите да се ваксинират, това е техен избор и право. Разчитаме на отговорност и от двете страни за спазване на противоепидемичните мерки – на персонала и на клиентите, допълни Васил Димитров.