Главният прокурор: ТЕЦ “Бобов дол” гори незаконно боклук

Има досъдебно производство, при което е констатирано, че в ТЕЦ “Бобов дол” се гори боклук, смесен с въглища. Това съобщи в Бобов дол главния прокурор Иван Гешев, след среща в общинската администрация на града.Гешев посочи, че по досъдебното производство е констатирано, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук от страна на топлоцентралата. Констатирано е било още, че на площадка край ТЕЦ-а се складира боклук, който не отговаря на показателите на т.нар. RDF – /екологично чисто гориво/.

По повод възложената на МОСВ от Върховната административна прокуратура цялостна проверка на ТЕЦ-овете, Гешев посочи, че най-вероятно не са спазени всичките изисквания за функционирането им, както и екологичните норми.

„Поехме ангажимент към гражданите на Бобов дол-ще се извършва постоянна проверка на тецовете за това какво се гори, ще има постоянна връзка с окръжния и районния прокурор, представители на населените места, директора на ОДМВР, за да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения, че се нарушава екологичното законодателство”, каза Гешев. Той допълни, че в случай, че бъдат установени нарушения, ще бъдат образувани наказателни производства.

Ще се извърши и цялостна проверка за спазването на еко-законодатеството на ТЕЦ-овете, ще бъдат предприети и действия по компетентност, за да се гарантира чистотата на въздуха. Гешев посочи, че е коментирана и темата с преминаватено на тежкотоварни камиони за Бобов дол, които са претоварени и рушат местната инфраструктура и къщите на хората.

“Предстои да се извършват проверки, за това, включително и за собствеността на товарната техника”, каза Гешев.

Pin It