Ген. Мутафчийски: До събота е гратисният период за носенето на маска

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 ч. в събота. Това каза председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. Според него маски има, но може би не са масови. Ще се прецизира и къде точно ще е задължително тяхното носене.

Ще се детайлизира от РЗИ и от полицията къде точна са задължителни маските – основно на обществени места, обясни Мутафчийски.

Вчера със заповед на здравния министър излизането без маска се глобя с 5 хиляди лева.

Има достатъчно маски, произвеждат се и у нас, добави Мутафчийски.

Председателят на оперативния щаб обясни, че телевизионно студио не е обществено място, защото е с контролиран достъп, но редица места – не са, и се водят обществени места – магазини, аптеки, обществен транспорт, болници, банки, административна приемна, правителствени служби или други. Приемните на КАТ и т.н.

“Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, коти не са в следствие на добри практики, а основните ни източници, за да налагаме мерки, това са Китай, Южна Корея и Израел и големите държави”, каза още началникът на щаба, цитиран от bTV. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия, където има недостиг на маски, това изправя населението пред труден казус, добави той.

Началникът на щаба допусна, че вероятно може да се приеме, че шалът може да замести маската.

“За поставянето на рестриктивни мерки на българските граждани, и ние имаме семейства и търпим същите мерки, това не е забавление. Това са неща, които са вследствие на това, че наблюдаваме тенденциите. В света има сериозни проблеми, които с тревога наблюдаваме. Дребнотемието не съществува. Тази епидемия ни изправя пред много големи предизвикателства. Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим”, каза още ген. Мутафчийски. Началникът на щаба коментира лекарствата на хининова основа.

33 хиляди опаковки хинин има във ВМА, които са дарения, може да се произведе. Хлорикин също предстои да се произведе, обясни той.

“Получихме хидроксихлорохин. Всички болни в България са лекувани с това лекарство, от вчера имаме доставка. Всички на болнично лечение получават това лекарство. То не може да се разпространява в аптечната мрежа, може само по наредба 10 да се ползва – тоест само в болници се разпространява, останалата терапия е антибиотична – с Азитромицин. Тази формула е въведена в САЩ и най-вероятно ще бъде въведена и в европейските страни”, добави Мутафчийски.

Pin It