Гастроентерологът д-р Юри Газиев изнесе лекция пред студенти от ЮЗУ

Лекция на тема „ Хепатит C – профилактика, превенция и лечение“ изнесе пред студенти от Югозападния университет гастроентерологът д-р Юри Газиев. Той запозна аудиторията със заболяването хепатит, като направи разграничение на петте хепатитни вируса – А, B, C, D и Е. Д-р Газиев представи по-подробна информация за хепатит C. Той отбеляза, че хепатит C, е сериозна вирусна инфекция, причинявана от вируса на хепатит C, като подчерта, че това е едно от най-сериозните заболявания на черния дроб. Освен черния дроб, хепатитът засяга и други органи.

Д-р Газиев представи пред студентите цикъла на развитие на HCV (вирус на хепатит C), пътищата на предаване и начините за лечение на хепатит C. От лекцията на д-р Газиев стана ясно, че хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят, че са инфектирани и заразени.

Гастроентерологът посочи, че основните симптоми на хепатитния вируса са умора, депресия, проблеми с краткосрочната памет, рязка промяна на настроенията, главоболие, болки в коремната област и симптоми, подобни на тези на грип. Д-р Газиев отбеляза, че за разлика от преди години, днес заболяването може да бъде излекувано напълно.

По време на срещата д-р Газиев разказа и за стратегията на Световната здравна организацията, която има за цел до 2030 г. да бъдат открити 90% от заразените, а 80% да бъдат излекувани. За да бъде осъществена тази стратегия са необходими: профилактика, превенция и лечение.

Посещението на д-р Юри Газиев в Югозападния университет бе по покана на Студентския съвет.

Инициативата продължава и днес (15 май 2019 г.) от 8:30 до 16:00 ч. в района на Първи корпус, когато лаборанти от сдружение „Хепактив“ ще изследват безплатно за хепатит C жителите и гостите на Благоевград.

Pin It