Гърция въвежда такса банкомат

bankomat

Гръцкото правителство обмисля да въведе такса върху тегленията на пари от банкови влогове, а също и при тегления от банкомат, съобщава в. “Та неа”, цитиран от Стандарт. Целта на мярката е в хазната да влязат повече пари. Правителството възнамерява да събере 180 милиона евро от тази такса. Тя ще се удържа както при тегленията на пари в банките, така и през банкоматите в страната. Мярката ще е валидна и за електронното банкиране.

Едно евро ще се удържа на всеки хиляда изтеглени евро. За 10 хиляди евро таксата ще е десет евро, а за един милион тя ще е хиляда евро. Преди да бъде приложена обаче, конкретната мярка трябва да бъде одобрена от Европейската централна банка, тъй като това изискват новите правила за надзор на банките. Вчера ЕЦБ оказа помощ на Гърция, като увеличи с 2 млрд. евро тавана за спешно финансиране на гръцките банки. Той вече става 78.9 млрд. евро. От февруари насам това решение на европейската банка се преразглежда всяка седмица. Това е единственият начин, по който ЕЦБ подкрепя гръцките банки след идването на власт на крайнолявото правителство на СИРИЗА.

Статистиката показва, че за последната половин година граждани, фирми и държавни ведомства са изтеглили 35 млрд. евро от банките в Гърция, съобщава в. “Катимерини”. Най-много пари са изтеглили домакинствата и фирмите, но в последните два месеца щафетата е била поета от различни структури в държавата, като местната власт и осигурителните каси.

Pin It