Филмови дни “Лукс” скоро в Благоевград

Tри от най-емблематичните европейски филми от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 г. в седем български града.

„Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името й е Петруния“ и „Кралството“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори са Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София филм фест.

Начало на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“ ще бъде поставено на 29 ноември в София с прожекция на документалния филм „Нерешеният случай Хамаршьолд“ в Дома на киното от 19 ч. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със зрителите, в която ще се включат Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дринова – главен редактор в „Операция Кино“, както и посланиците на инициативата „28 пъти кино“ – Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.

Другите два филма са политическият трилър „Кралството“, който представя сложната реалност на това да бъдеш успешен политик в Испания, и македонският „Господ съществува, името ѝ е Петруния“, разказващ историята на жена, която „дръзва“ да улови светия кръст на Йордановден – традиция, предназначена само за мъжката част от обществото.

Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата.

Финалистите за филмовата награда на Европейския парламент се определят от експертно международно жури, a победителят се избира от членовете на Европейския парламент. Носителят на наградата за 2019 г. ще бъде обявен на 27 ноември.

Входът за всички прожекции е свободен.

Къде и кога може да гледате филмите?

София, 1 декември 2019 г. (неделя), 19:00 ч., Дом на киното
Благоевград, 3 декември 2019 г. (вторник), 19:00 ч., кино Cinemax
Стара Загора, 11 декември 2019 г. (сряда), 19:00 ч., кино Арена Парк Мол
София, 30 ноември 2019 г. (събота), 19:00 ч., Дом на киното
Плевен, 5 декември 2019 г. (четвъртък), 19:00 ч., кино Арена Панорама Мол
Бургас, 12 декември 2019 г. (четвъртък ), 19:00 ч., Cinema City Галерия Мол

Pin It