За десета поредна година кукери от цялата страна и чужбина ще се съберат на маскарад в Симитли

За десета поредна година кукери от цялата страна и чужбина ще се съберат на маскарад в Симитли.

На 12-ти януари 2013 година стадионът в град Симитли, както всяка година по това време, ще бъде огласен от звън на чанове, ще дефилират кукери, бабугери, арапи, старци, станчинари, чауши от цяла България и чужбина.

Месец и половина по-рано организационният комитет на Фестивала на кукерските и маскарадните игри започна подготовката за юбилейното издание през 2013-та. Покани за участие са изпратени до всички групи, които през годините са дефилирали на „Симитлия- древната земя на кукерите”. Над 30 групи са дефилирали през годините в Симитли. Регламентът остава непроменен: без ограничение за числеността на групите, участници, от които се очаква атрактивно представяне на обреди и традиции, съвременни сюжети и комици.

Авторитетно жури ще отличи, както всяка година, най-атрактивните и най-автентичните. За юбилейното издание през 2013-та година, организаторите от община Симитли са предвидили и допълнителни изненади и награди за участниците и публиката на фестивала.

За юбилейното издание на фестивала община Симитли издаде и уникална книга за кукерските история и традиции. Кориците на „Симитлия – древната земя на кукерите” събират магията на кукерските игри и маскарада. Изданието илюстрира богатството на кукерската традиция в симитлийска община, пъстротата на кукери, бабугери, станчинари, чауши, арапи… от всички кътчета на България, които са дефилирали през годините в Симитлия – земята на кукерите.

Кориците събират историята на кукерството, майсторлъка на красивите костюми и страховитите маски, мнението на изкуствоведи, хореографи, фолклористи за изворите на традициите и обичаите за Сурва: Всяка година, по един и същ начин, по повелята на древността и закодираната в гените ни памет…

Снимка: Blagoevgrad.eu, Архив

Pin It