Фестивал и концерт за чист въздух в Перник

Остава само ден до големия фестивал „Заедно за климата“, който ще се състои на 11, 12 и 13 октомври в Перник. Целта на събитието е да привлече вниманието към бъдещото развитие на известния миньорски град след въглищата, благодарение на новите технологии и в частност – възобновяемата енергия.

Организатори са „Грийнпийс“ – България и Сдружение „Дишай, Перник“, които от години се борят за чист въздух в района. Редовните санкции за нарушения на екологичните норми на топлоелектроцентралата в града, както и системните проблеми с чистотата на въздуха, вдъхновиха експерти, граждани и двете организации да търсят решения. Новата посока за Перник е подробно описана във „Визия за чиста енергия на Перник 2020 – 2030“. Затова и представянето на документа, както и широкото му обществено обсъждане, е основна цел на фестивала. В него се доказва, че осигуряването на електро- и топлоенергия за града е достъпно и възможно и без жителите да правят тежкия избор между въглища и отпадъци като основно гориво за ТЕЦ „Република“.

Със сигурност най-очакван е концертът на градския площад. За него организаторите поканиха едни от най-горещите изпълнители, известни и с ясните си граждански позиции. Иван Шопов и Авигея, Рут Колева и Ицо Хазарта ще превърнат Перник във фестивален град вечерта на 12 октомври.

Сутрин и вечер през уикенда има ангажиран специален Климатичен вагон, който ще превозва хората от Централна гара — София до Перник. Влакът, както и всички събития в рамките на „Заедно за климата“ сa с вход свободен за всички посетители.

Pin It