Фермерите в Гърция започнаха блокади на пътища

Гръцките фермери започнаха в четвъртък почасови блокади пътища с искания за намаляване на данъците и евтини горива, предаде БНР. Земеделците от Серес съобщиха, че целта им е протест на границата с България. Полицията засили охраната при „Промахон“ и практически е невъзможно прехвърляне на трактори непосредствено до граничния пункт.

В Северна Гърция спряха движението в двете посоки на пътя Серес – Солун. Стергиос Лицос – лидер на протестите на земеделците от Серес каза, че на места решават кога и за колко ще блокират пътя и отново подчерта, че целта им е да достигнат до границата с България при „Промахон“ в следващите дни.

В посока Солун-Кавала има на три места струпани трактори до пътя, но засега не пречат на трафика на автомобили. Няма движение на земеделски машини към другите гранични пунктове с България.

Основна цел на протестиращите е магистралата Солун – Атина. В готовност за блокади са на пет ключови места. Засега е блокиран само пътя Патра – Атина с обещание да се оттеглят след час.

Последното решение на Националния земеделски съвет е засилване на протестите като форма на натиск към правителството за данъчни облекчения.

По информация на българското посолство в Гърция за събота, 9 февруари, фермери планират блокада на движението при Темби – участък от магистралата, която свързва Солун с Атина.

Данните на мисията ни сочат, че в префектура Централна Македония трактори и селскостопанска техника са разположени на следните места:

– В района на Малгара, в непосредствена близост до националния път Солун – Атина;

– В област Иматия, на пътен възел Кулурас, автомагистрала Егнатия в участъка Солун – Верия;

– На националния път Верия – Скидра, в района на жп гара Науса;

– В област Пела, на пътен възел на Гипсохори;

– В област Пиерия, на общинския път в района на стадиона на Катерини;

– На 67-я километър от стария национален път Катерини – Солун;

– В района на Серес, на пътен възел Сидирокастро;

Блокади на движението са планирани още:

– В района на Пирго Илиас по националния път Патра-Древна Олимпия, в петък 08.02.2019 г., в 18:00 ч.

– В района на Превеза, на пътен възел Луру Превезас, от 19:30 ч. на 07.02.2019 г.

– В района на Пеласгия, окръг Фтиотида, е предвидено за 07.02.2019 г. от 16:00 до 18:00 ч. нова блокада на двете платна към Солун.

– На остров Крит в Ханя, на височината Мегала Хорафия, всеки ден ще се спира движението от 16:00 до 18:00 ч. на националния път Ханя-Ираклио. Движението от 16:00 до 18:00 ч. всекидневно ще бъде блокирано и в района на Ираклио на острова.

Pin It