Фармацевти от Пиринско започнаха протестни действия с жълти жилетки

Фармацевти от Пиринско започнаха протестни действия с жълти жилетки. Te носят сигнални жълти жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността. Според тях системата убива българските аптеки, потиска оказването на фармацевтични грижи за пациентите, води малките и средни предприятия в аптечния бранш към фалити.

Националната аптечна камара настоява за незабавно свикване на преговори между представители на аптеките и Правителството.

“Към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни-производители на лекарства в ущърб на българските аптеки и българските пациенти.
Ние сме против недомисленото въвеждане на четири нови мерки, без Правителството и пряко финансово заинтересуваните от тях организации да покрият разходите за тях и да се допитат до нас, като експерти, как е най-ефективният начин за въвеждането им”, коментират фармацевти.

В случай, че не бъдат поканени на разговори, част от аптеките в България ще затворят врати за един ден на 20 февруари 2019 година (сряда).

Pin It