Европа и ценители преоткриват България за винопроизводство и винен туризъм, Илинденци и община Струмяни с огромен потенциал

Днес кметът на община Струмяни Емил Илиев посрещна един от най-добрите винопроизводители и търговци на вино в света – Ги Лабейра от Бордо, Франция. Срещата е по инициатива на Сдружението на хотелиерите в Сандански и по програма за развитие на регионалните туристически ресурси.

Заинтригуван от местния сорт грозде керацуда, който е на повече от 2000 години, и от празника на боговете на виното, Ги Лабейра е пожелал да посети общината.
На официалната среща в общината, експертът представи своите идеи за развитието на винопроизводството, търговията и винения туризъм. „ Идвам от Бордо –световната столица на виното. Производител съм и съм търговец на вино. От 2000 година имам лозя в Румъния, а от 2007 – в България. И винаги ще търсим местните, автентични сортове, с които да обогатим и създадем нови вина, защото ние сме имали и винаги ще имаме кока кола, но и винаги ще търсим корените към уникалното вино или както вие я наричате напитката на боговете.”

Кметът на община Струмяни направи презентация на възможностите на община Струмяни и Илинденци по отношение на винопроизводството, търговията с вина, еко, винения, културния туризъм и др. като направи акцент на уникалния сорт грозде “Керацуда”, който носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с “Керацуда”, всепризнатата царица на вината. В изложението си Емил Илиев не пропусна да представи възможностите на общината за инвестиции във винопроизводството и намерението на винопроизводителите за създаване на сдружение и търговска марка вино от Илинденци, а така също и голямото инфраструктурно строителство и модернизиране на селата в общината и особено в Илинденци, което ще ги направи още по-привлекателни като дестинации. Високият гост сподели идеите си, че добрите съвременни лозари трябва да се обучават в добра методика, съобразена с науката и традициите.

„Лозето трябва да е като градина, то е витрината и първото, което вижда посетителят, първият образ на качеството. След това е винефицирането. – сподели Лабейра. – И ние работим с науката, вече трета година работим съвместно с университета в Пловдив , с млади енолози –магистри, с които прилагаме последната дума на техниката. Благодарение на науката, на обучението и на опита ние вече имаме вино в Бордо, изработено от българи от а до я. Ето защо, при добра методика, добри специалисти и добри автентични вина България може да развие туризъм, ориентиран не към масовия турист, а към ценителите. Винарите във Франция имат интерес към България и са изненадани от потенциала на този край.”

Ги Лабейра сподели идеите си за развитие на винения туризъм в общината. Кметът на свой ред подари на високия гост вино и малешевски мед, Пижо и Пенда, изработена от читалището в Струмяни, плакет и знаме на община Струмяни с надеждата, че това е началото на конструктивно и полезно партньорство.

Изненадата на Ги Лабейра за реалните възможности за винен туризъм беше неподравено искрена, когато посети винарската изба на Николай Кьосев в Илинденци и беше посрещнат лично от собственика и други местни винопроизводители, между които двамата свещеници Васил Котев и Георги Сарадинов.

Чистотата на избата и високите технологии, питката с мед, акапелното, тихо и красиво пеене на етърви Руйкови от Струмяни, видео-филм и презентация за празника на боговете на виното, ръчно-тъкана стогодишна кърпа – за спомен от Илинденци, домашната баница и дегустацията на бутиковото местно вино, отвори сърцето на госта и каза, че оттук нататък е рекламно лице на Струмяни и Илинденци, засне на личния си телефон двете самодейки и сподели, че ще отнесе усещанията си във Франция и в Европа от Струмяни.

„България има шанс да бъде преоткрита от туристите като дестинация за културен и винен туризъм. А това, което вие ми показахте в Струмяни, е пример как може да се направи много за качеството на продукта.” – каза още гостът.

Pin It