Ето как би изглеждал старият тютюнев склад в Благоевград

bivzh-tyutyunev-sklad-blagoevgrad-snimka-i-na-proekta

Дали ще започне обновяването на старата сграда, намираща се на улица “Христо Татарчев”, предстои да разберем.

Едно е факт, община Благоевград в продължение на две години отказва разрешително за строеж на сградата, въпреки всички разрешителни за това. А общински път се превръща в гарант по сделката.
Бившият тютюнев склад е обявен за паметник на културата и е строен преди около 100 години от заможен търговец, който е бил и кмет на Благоевград. Днес сградата се руши и се превръща в реална заплаха. В основата е спор между собственици и общината, съобщават от БТВ.

Сградата е в центъра на Благоевград. Преди 2 години наследниците на собственика решават да строят. Обещават да запазят архитектурата на бъдещия мол с жилищна част. От общината пък обещават да помогнат, но поставят условие. „Имахме уговорка: разширяваш улицата, тясна е, няма как, и действително улицата беше тясна, аз ги разбрах, стиснахме си ръцете и обещанието беше – правиш улицата и не те закачаме повече и ще ти помагаме”, казва инвеститорът Людмил Коцев.

Инвеститорът разширява пътя и прави тротоари, като инвестира 20 000 лв. Въпреки това отказите валят в продължение на 2 години. Бизнесменът твърди, че всички закони са спазени, а Министерството на културата е одобрила проекта.

Докато се води разправията между собственици и община, друг бивш тютюнев склад в съседство вече е съборен и на мястото му се строи кооперация.

Pin It

One Comment - Write a Comment

Comments are closed.