ЕС сменя обозначенията на горивата

Европейският съюз сменя имената на горивата. Това трябва да стане от 12 октомври, когато бензиностанциите на територията на всички 28 страни-членки трябва да въведат нови обозначения. Тогава влиза в сила директива на Европейския парламент за развитието на алтернативни горива.

Целта е да бъдат улеснени жителите на Европейския съюз в разпознаването на бензина или дизела, с който зареждат автомобилите си. След нововъведението към октановото число на бензина задължително ще трябва да бъде добавено обозначение за съдържанието на биогориво, обградено с кръг – например с E5 ще бъде маркиран бензинът с 5% биогориво, с Е10 – 10% и т.н.

Така новото име на А-95/Euro 95 ще бъде E5 95. Дизелът също ще получи някое от новите обозначения B7, B10 и XTL – съответно за 7- и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта. Вместо кръгли обаче пиктограмите ще бъдат квадратни. С нови символи ще бъдат обозначавани и алтернативните горива. Те също ще имат квадратна форма, но наклонена под ъгъл 45 градуса, в която ще бъдат разположени съкращенията H2 (водород), CNG (сгъстен природен газ), LPG (втечнен пропан-бутан) и LNG (втечнен природен газ), пише “Кис 13”.

Освен всички бензиноколонки и пистолетите им на бензиностанциите на територията на Eвропейския съюз с новите сивмоли ще трябва да бъдат обозначени и всички превозни средства, регистрирани след 12 октомври тази година – леки коли, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.

Pin It