Електронна система между ДАИ и МВР ще бори измамите при шофьорските изпити

В началото на следващата година ще заработи електронна система за обмен на информация между масивите на ДАИ и МВР. Целта е да бъдат прекратени опитите за явяване на изпит за шофьорска книжка с фалшива лична карта, каза по БНР Дамян Войновски от ДАИ.

„Считаме, че с това ще прекратим на 100% всички опити за явяване с фалшиви лични карти и, че всеки един случай, който установим за явяване на лице с фалшив документ за самоличност, ще бъде анулиран съответният изпит. Това е престъпление и лицето подлежи на наказателна отговорност за това, че използва фалшив документ за самоличност“, каза Бойновски.

За последните няколко месеца от Автомобилната администрация са установили няколко опита за подмяна на лични документи при явяването на изпит за шофьорска книжка, като всички те са предадени на полицията. Такива случаи са установени в София, Плевен, като последният е бил в Бургас, при който едно лице се е явило на изпит вместо няколко други. Всички снимки и запазените видеозаписи от изпита са предадени на полицията, каза още Дамян Войновски.

Pin It