Дъжд и слана унищожиха над 60% от овошките в Кюстендилско

Дъжд и слана унищожиха над 60% от овощните насаждения в Кюстендилско, алармира земеделският производител Георги Георгиев. През последните 2 дни са регистрирани температури от -3 градуса, което е довело до измръзването на плодните пъпки на дърветата.

Щетите са огромни за всички земеделски производители от региона, които за поредна година ще регистрират изключително ниска реколта, а при някои от тях тя ще бъде нулева. Най-потърпевши са хората от селата Четирци, Катрище, Нов Чифлик и Друмохар, съобщава “Монитор”.

Според проф. Димитър Домозетов от Института по земеделие – Кюстендил по-големи поражение е нанесъл дъждът, който е попречил на опрашването на черешите. По думите му най-много от дъжда и сланата са пострадали черешите, при сливите степента на поражение е средна, а при ябълките – слаба.

По-голямата част от тях вече се отказват да се занимават с овощарство. „Какъв ми е смисъла вече, всяка година влагам средства, които не са никак малко. То са обработки, пръскания, кроене и накрая хващат студове и всичко отива на вятъра. Вече категорично се отказвам да се занимавам със земеделие“, категоричен е Георги Георгиев.

Той прогнозира, че най-вероятно през тази година ще има леко повишение в изкупната цена на черешите заради компроментираната реколта. То обаче няма да бъде достатъчно на фона на всички разходи, които имат местните овощари.

В продължение на 2 дни масово овощарите бяха принудени да спят в овощните си градини, за да се опитат да предпазят от измръзване дърветата. Голяма част от тях пробвали стария метод за запалване на слама, който обаче не се увенчал с успех.

Pin It