Два пъти повече дърва за огрев са продадени в Благоевградско

Започна запасяването с дърва за огрев в Благоевградска област. Много от хората предпочитат да си закупят дървесина още през летните месеци, когато цените са значително по-ниски. В складовете на Югозападното държавно предприятие се предлагат различни видове дървен материал, като до момента са продадени два пъти повече количества спрямо същия период на миналата година.

Идея на Югозападното държавно предприятие е дърва за огрев да се продават през цялата година, за да се избегне кампанийното запасяване. Така хората имат повече време да изсушат дървесината, която е по-калорична суха.

“До момента поделенията на ЮЗДП са предоставили на жителите на населените места повече от 60 000 куб. метра дървесина. Това е близо два пъти повече от миналата. Освен това, което казахте, се избягват и дъждовете през есенно-зимния период, които затрудняват снабдяването на населението”, коментира Василий Маринковски- нал. отдел в ЮЗДП- Благоевград пред БНТ.

Този сезон дървата за огрев са с 1-2 лева по-скъпи, което се дължи на завишените разходи за транспорт, каза Маринковски. Цената на самата дървесина не е променяна от години и варира между 7 и 9 лв на пространствен куб. метър за иглолистната, до 15-20 лв./ куб. м. за широколистната.

Pin It