Държавата ще плаща на лекари, за да останат у нас

От догодина по-голяма част от специализациите на лекарите ще бъдат плащани от държавата. Срещу това обаче те ще подписват договори, с които ще се задължават да останат у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

И в момента държавата плаща по две минимални заплати на лекарите, които специализират дефицитни специалности като анестезиология, патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. При останалите по-търсени специалности заплатите се плащат от болниците, където младите лекари специализират, пише “Сега”.

Идеята е занапред да се разшири броят на специалностите, за които държавата ще плаща. “Например в момента специализират 32-ма общопрактикуващи лекари, а са нужни 300”, даде пример здравният зам.-министър Бойко Пенков. Така стоят нещата и с педиатрите. От догодина заплатите им ще се поемат от държавата, а не както досега – от лечебните заведения, където се обучават. Вероятно ще се промени и размерът на заплащането.

Срещу това обаче лекарят ще подписва договор, с който ще се задължава да остане да работи три години в същата болница, в която е специализирал. Няма обаче държавата да го праща на места, където е преценила, че са нужни лекари, както беше преди 1989 г.

Подобен модел имаше и преди около десетина години, но беше отменен. Допреди няколко години лекарите даже трябваше сами да плащат за специализация, което се сочеше като водеща причина много от тях да търсят реализация в чужбина. Според един доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси на България от миналата година лекарите, които годишно напускат страната, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина.

Въвеждането на електронно здравеопазване е отложено за пореден път и новата дата, когато се очаква да има единна информационна система в здравния сектор, е средата на 2019 г. Причината за отлагането е, че техническото задание, наследено от настоящия здравен министър, е било “неудовлетворително – модулите не си говореха помежду си”. Затова в момента се изработва ново задание. Все пак до края на тази година би трябвало поне електронните рецепти да влязат в сила, обеща Ананиев.

Pin It