Декември започва със студено време

Във вторник облачността от запад ще се разкъсва и намалява, над по-голямата част от страната до предимно слънчево. В сряда вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина ще е от изток-североизток – до умерен, в Южна България ще стихне. Сутрешните температури ще се понижат още, в районите в Северна България, където снежната покривка ще се задържи, до около минус 10° – минус 12°, в останалата част от страната ще бъдат между минус 8° и минус 3°, по Черноморието – около нулата. Над Северна България облачността ще бъде значителна и на отделни места в североизточните райони ще прехвърча сняг, докато над по-голямата част от Южна ще бъде предимно слънчево. По-късно през деня от югозапад ще започне ново увеличение на облачността, все още без валежи. Дневните температури ще са между 0° и 5°, в отделни райони на Северна България – и малко под нулата.

През следващите дни от юг-югозапад над страната ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават, първо дневните и по-съществено в източната половина от страната, където временно ще духа умерен юг-югоизточен вятър – там в петък и през почивните дни максималните ще са до 15°-17°. Облачността ще бъде предимно значителна и на отделни места, главно в Южна България ще превалява дъжд. В началото на следващата седмица отново, главно в Югозападна България, ще бъде с валежи от дъжд. Ще се задържи сравнително топло за декември.

През следващите дни до края на първото и в началото на второто десетдневие условията за валежи ще се запазят. Към 11-13 декември има вероятност и за понижение на температурите и на места, главно в Предбалкана и по високите полета в Западна България, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. През последните дни от периода вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите ще са относително по-високи.