38 деца и трима преподаватели в болница след хранително отравяне

38 деца и трима преподаватели със симптоми на хранително натравяне са настанени в МБАЛ – Разлог, предаде БГНЕС.

Децата са приети в отделението по хирургия с разстройство, повръщания и общо неразположение, съобщи управителят на болницата д-р Божидар Велев. Инфекционистите и педиатрите от болницата не очакват увеличение на броя на пострадалите от групата на децата, тъй като е отминал периода, през който биха могли да се появят нови случаи със същата симптоматика. Състоянието на всички деца е стабилно и те се възстановяват под грижите на лекарите и медицинския персонал в многопрофилната болница в Разлог, увериха от Министерството на здравеопазването.

Първите 7 деца бяха приети в болницата в 6.30 часа тази сутрин. След това броят им продължи да се увеличава. Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-о СОУ в столицата, които са били на “зелено училище” в хотел “Бъндерица” в Банско. Групата е отседнала в хотела в четвъртък. Вчера за обяд децата яли леща и руло “Стефани”, а за вечеря – печени пилешки бутчета с ориз за гарнитура.

По думите на учениците храната била много вкусна, но снощи, след като вечеряли, на част от тях им прилошало и почувствали общо неразположение. Учениците се оплакали от остри болки в корема и започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ – Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е информирана непрекъснато за хода на лечението на децата. Тя изрази удовлетворение от бързата и адекватна реакция на здравните структури в Разлог и областта, в резултат на което децата са били по настанени по най-бърз начин в болницата, включително и с разкриване на допълнителни легла в други отделения.

Според здравните инспектори от РЗИ-Благоевград, които са взели проби на място, най-вероятно става дума за натравяне след прием на храна в ресторанта на хотела. Това обаче ще бъде потвърдено, след като в понеделник станат ясни резултатите от взетите проби. Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се твърди със сигурност какъв е източникът на натравянето.

В същия хотел е настанена и група от 64 ученици от Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болницата в Разлог. Тази сутрин инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали на място епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата.

Pin It