Д-р Ангел Кунчев: Пикът на грипа отмина

“Минахме пиковия период на грипа, но още 2-3 седмици ще има заболявания. Има 7-8 области, които формално излязоха от грипната епидемия. Все още обаче в някои области заболеваемостта достига между 300 и 500 души на 10 000, основно в Северна България”, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

“Все още процентът на хората, които се ваксинират срещу грип е твърде нисък – 5-10 процента”, отчете Кунчев. “Постигаме обаче защита на тези, които се ваксинират, дано това да се отрази на нивото на ваксиниране сред обществото”, призова той.

Относно разпространението на коронавируса Кунчев каза, че е много глупаво да променяме отношението си към китайската общност, защото заболяването е ограничено именно на техните мерки, което малко страни могат да въведат в този вид. “Входящият граничен контрол хваща около 20-25% от общия брой на заболелите. Никоя страна никога не е готова за епидемия”, категоричен беше Ангел Кунчев, като допълни, че страната ни е предприела необходимите мерки срещу коронавируса.

Pin It