Бум на острите респираторни заболявания

Бум на острите респираторни заболявания в страната. Силистра, Стара Загора, София, Бургас и Видин са областите с най-много регистрирани случаи. Очакванията са през януари да има рязко увеличаване на болните от грип, съобщава БНТ.

Близо 5000 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани през миналата седмица в страната. И ако сега личните лекари се сблъскват със зачестили случаи на по-агресивни респираторни заболявания, то очакванията са краят на празничните дни да е начало на грипна вълна.

Внезапното влошаване на състоянието е първата червена лампичка, която трябва да ни подскаже, че ни мъчи не обикновен вирус, а грип.

Хремата и кашлицата са упоритите прояви на грипа, които се лекуват най-трудно. Според личните лекари сред големите грешки е пиенето на антибиотик без консултация с медик, тъй като този вид лекарство се изписва, едва когато вирусната инфекция е отворила пътя на бактериалната.

Голямото предизвикателство за лекарите са пациентите, които търсят помощ късно и след самолечение.

Често проветряване на помещенията, повече чай, плодове и зеленчуци са сред традиционните превантивни мерки. А ако сте избрали да се предпазвате с маска, не трябва да забравяте, че е необходимо да я сменяте на всеки час.

Pin It