Близо 62 000 безработни от началото на извънредното положение

Държавата ще поема 60% от осигурителния доход на работниците и осигуровките върху тях по схемата, известна като 60:40. Това обяви социалният министър Деница Сачева, внасяйки яснота в какъв размер точно ще бъде подпомагането по тази схема. От началото на извънредното положение близо 62 000 са се регистрирали в Бюрата по труда, съобщава БНТ.

След дълги дни на спорове какво поема държавата по схемата в крайна сметка стана ясно, че държавата ще поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките върху тях.

Към момента за 5 работни дни са подадени 873 заявление за работодателите на 12 455 работници по тази схема, която е тримесечна и чиято основна цел е да насърчи онези бизнесмени, които искат да задържат ценните си кадри и след кризата, да го направят.

Най-много фирми по мярката 60 на 40 кандидатстват от ресторантьорството, хотелиерството, преработващата промишленост, изработката на мебели и заведенията за бързо хранене.

До момента от началото на кризата близо 62 000 души са се регистрирали в Бюрата по труда. 9830 са си намерили работа от началото на извънредното положение.

От Бюрата по труда съветват хората да отиват с предварително попълнени документи, да ги изпратят по пощата или по електронен път. Напомнят, че всички срокове за помощи и обезщетения се удължават автоматично.

До момента към НОИ са подадени 15 404 заявления за изплащане на обезщетения. Средният размер е 650 лв.

Схемата 60:40 е в сила три месеца. След изтичането й държавата ще активира още една схема, в рамките на която ще поеме40% от минималната работна заплата на работника.

Pin It