България и Северна Македония ще строят втори интерконектор Петрич – Струмица

България и Северна Македония ще строят втора газова интерконекторна връзка между Петрич и Струмица. Жп линията Скопие-София ще бъде завършена най-късно до 2027 г. и между двете столици ще се пътува за един час с влак. Новините са от първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между двете държави, предава БНТ.

Транспорт, енергетика и икономика – това бяха акцентите в първото заседание на Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество в Скопие.

Един от основните проекти от общ, взаимен интерес е завършването на жп-линията от Скопие до София. Българският участък съществува, но трябва да бъде модернизиран до 2027 г. с 430 милиона евро средства от европейските фондове. От македонска страна участъкът се строи на три лота, като трябва да бъде завършен до 2025 г.

Скорост от 200 км. в час – такава трябва да бъде жп-линията София-Скопие след десетилетия планиране, но бавно напредване по строителството й.

Северна Македония раздели жп отсечката до българската граница на три лота: Куманово-Беляковци, Беляковци-Крива паланка, Крива паланка-Деве баир. Първият ще е готов до края на 2019 г.

Според експерти, именно изграждането на жп линията София-Скопие е жизненоважна за раздвижване на икономиката между двете страни.

Северна Македония има интерес и към газовия хъб “Балкан” и изграждане на втора газова връзка Петрич-Струмица.

На срещата бяха договорени още директни самолетни линии София-Скопие, Охрид-Варна, както и намаляване цената на роуминга от 2022 г.

Pin It