Благоевградската общественост отбеляза 117-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание

Община Благоевград бе подготвила тържествена програма, по повод навършването на 117 години от Илинденско – Преображенското въстание. Отбелязването на днешния ден започна с панихида отслужена за героите, загинали за вярата и свободата на България. Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът д-р инж. Василиса Павлова, поставиха венци на мемориала „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“, в знак на почит и признателност, към паметта и делото на храбреците. Паметта на героите почетоха също зам. областния управител на област Благоевград, Иван Стоянов, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, културни институти и институции, граждани и гости на събитието.

Общинското ръководство посети откритата изложба в Регионален исторически музей, под надслов „За нея ний се борим, за нея ние мрем“ . От 18.30 часа се проведе общоградско шествие в памет на героите загинали в Илинденско-Преображенското въстание, от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“, с участието на Национално дружество „Традиция“.

Ритуалът по полагане на цветя и венци, на паметника на Гоце Делчев, пл. Македония, бе от 19:00ч., като събитието уважи и евродепутата Ангел Джамбазки. Бригадно командване – Благоевград, с командир полковник Красимир Кръстев, дадоха почетен караул, по повод навършването на 117 години от Илинденско – Преображенското въстание.з

Програмата продължи с тематичен концерт-спектакъл на ансамбъл „Пирин“ „Зов за свобода“ – с участието на Руска Стоименова и поетични изпълнения от Атанаска Ковачева, главен експерт направление “Култура“, на пл.“Георги Измирлиев“ пред зала „22 -ри Септември“.

Pin It